Studiraj na Breda University of Applied Sciences
21 Veljača 2024
Breda, studentski gradić na jugu nizozemske, oduševljava šarmantnom atmosferom - ulice su i u večernjim satima prepune studenata, pokraj kanala i mostova moguće je pronaći prekrasne terase restorana, a ponuda kafića, pubova i barova svakako ne zaostaje. Osim toga je tu i sadržaj za rekreativce, sportske aktivnosti, šetnje u prirodi ili pak zabavni parkovi. Sunce zalazi kasnije nego u Hrvatskoj, pa poseban dojam ostavlja i činjenica da je ljeti dan čak do 22.30h. Iako je grad vrlo dobro prometno povezan, svi imaju i voze bicikle, što ide u korist identitetu pravog malog nizozemskog grada.

Tamo se smjestilo i sjajno nizozemsko sveučilište primijenjenih znanosti – Breda University of Applied Sciences. Svoje iskustvo studija na Breda UAS-u s nama je podijelila Laura Kudrić, studentica Leisure & Event Management programa.

"Prvotno sam se za ovaj studij odlučila jer želim specijalizirati u sportskom menadžmentu, a ovaj studij pruža upravo to, s mnogim drugim pogodnostima. Breda University of Applied Sciences je sveučilište koje već godinama dobiva nagrade kao jedno od najboljih u Europi upravo za program na kojem sam ja, stoga je za mene to bio najbolji izbor. Predstavnike s BUAS-a sam upoznala na World Education Fairu dva puta i oba puta sam čula izuzetno dobra iskustva od studenata koji su mi pomogli u donošenju odluke."

Breda nudi zanimljive kreativne studije poput Creative Business, Creative Media and Game Technology ili pak Built Environment – smjer koji je spoj arhitekture, građevine i dizajna, a svi ti smjerovi studentima omogućavaju konstantnu praksu. Sveučilište je također poznato i po smjerovima turizma i ugostiteljstva, primjerice Hotel Management ili International Facility Management. Studente tih smjerova na kampusu je moguće vidjeti u uniformama, a pojedini su prostori na sveučilištu rezervirani i za simulaciju uvjeta restorana ili kušaonice vina.Ono što definitivno izdvaja Breda UAS, ali i druga sveučilišta u Nizozemskoj je njihova orijentacija na projekte i praksu. Način izvođenja nastave baziran je na konceptima Problem-based learning (PBL) i Design-Based Education (DBE) gdje studenti praksu povezuju s teorijom. Studente se ohrabruje i da uče na greškama pa je tako skroz normalno da se one događaju, a studenti onda objašnjavaju što su naučili iz toga."Program je temeljen na konstantom radu na projektima, predavanjima od strane profesionalaca koji rade u industriji, posjećivanju kompanija i sl. Ono što mi se još jako sviđa je što kroz godinu imamo određen broj Industry Experiences koje moramo odraditi, što znaci da volontiramo ili radimo na raznim eventima koje sami biramo. Ti eventi su nam ponuđeni od strane fakulteta, ali možemo ih i sami pronaći. Jedna od boljih stvari programa, ali i sveučilišta u globalu, je konstantno praćenje napretka od strane profesora. Grupe u kojima radimo su manje, profesori ne rade s puno studenata pa se samim time mogu posvetiti svakom od nas pojedinačno. Iz osobnog iskustva znam koliko profesori brinu o nama i koliko im je stalo do toga da nas svakog individualno upoznaju."

 

Prednosti i izazovi studija u najpopularnijoj destinaciji u Europi


Breda je, baš kao i ostatak Nizozemske, odlično povezana s ostalim gradovima unutar zemlje. Do Brisela, Amsterdama, Haga i Rotterdama potrebno je manje od dva sata, i to redovnom linijom. Za mjesečne troškove života u koje nije uključen smještaj, potrebno je izdvojiti 350-400 €, rekli su nam studenti. U taj budžet uglavnom ulazi hrana, putovanja, shopping i druženja.

"Puno je internacionalaca, puno je i Hrvata, organiziramo Balkan partyje i druženja. Mjesto je prepuno mogućnosti, iako je grad stvarno miran i ugodan. Kampus BUAS-a je odličan, vrlo je moderan, dobro opremljen i smoking free. Profesori su uvijek dostupni, voljni odgovoriti na sve i uglavnom vrlo dobre volje. BUAS kao sveučilište jako brine o studentima, otvoreni su za sva pitanja, od financijske pomoći do mentalnog zdravlja i sl."

Najveći je trenutni izazov je u pronalasku smještaja. S obzirom na svoju otvorenost prema internacionalnim studentima, opcije stipendija, ali i najraznolikiju ponudu studijskih programa, Nizozemska godinama privlači golem broj studenata, pa i ne čudi da je zbog toga teško doći do smještaja. Vlada se velikom reformom već uključila u rješavanje tog problema na državnoj razini, a sveučilišta rješavanje problema podupiru u vidu housing priručnika, housing buddy-ja (studenta koji pomaže budućim studentima u pronalasku smještaja), ali i širenjem partnerstava te specijaliziranim uredom koji se bavi isključivo smještajem studenata.

Nizozemska nudi i financijsku pomoć pa tako svi EU studenti koji u Nizozemskoj rade minimalno 56 sati mjesečno imaju pravo na široki spektar financijskih subvencija – od Basic granta koji iznosi oko 440€ mjesečno do Supplementary granta (na temelju primanja roditelja) do 416€ mjesečno. Uz to studenti mogu podići i studentski zajam za plaćanje školarina i troškova života kojeg vraćaju po završetku studija.

Predstavnici Breda University of Applied Sciences na World Education Fairu bit će dostupni za sve informacije.

Iskoristite priliku za individualne konzultacije besplatnom prijavom na događaj.

 
Podijeli
Događanja
Napravi račun sad i ostvari pristup: 
- Brzoj registraciji za World Education Fair
- Posebnom sadržaju
- Promotivnim ponudama
 - I još puno toga!
Registriraj se
Ova stranica koristi „kolačiće“. Nastavkom korištenja pristajete na Politiku privatnosti i na Politiku kolačića. Više o „kolačićima“.          Postavke      Prihvati     
Postavke kolačića
Mi koristimo "kolačiće" kako bismo Vam omogućili najbolje iskustvo na našoj stranici. Ovdje možete uključiti i isključiti kolačiće koje stranica koristi.
ObaveznoOni prikupljaju podatke koji su potrebni za osnovne mogućnosti stranice, kao što je pristanak na pretplatu Politike kolačića.
StatistikaOni prikupljaju statistiku posjetitelja, naprimjer koristeći Google Analytics kako bi optimizirao razmjenu podataka, prepoznavanje posjetitelja i ostalo.
OglašavanjeKoristi se za reklamne kampanje na Google Network-u, Facebooku itd., kako bi pratio posjete od reklamnih kampanja.
Onemogući kolačića