Srednjoškolsko obrazovanje u Americi
27 Veljača 2024
Postoji više razloga zašto se sve više roditelja, a i djece odlučuje za obrazovanje u inozemstvu već od ranih dana, a Sjedinjene Američke Države postaju sve popularniji odabir kad je u pitanju atraktivnost destinacije, ali i kvaliteta obrazovanja. Širok spektar programa i predmeta koji omogućuju djeci da istraže svoje interese i razviju talente, bolja priprema za američka sveučilišta, raznolikost programa, stipendije i kulturno iskustvo, samo su neki od njih.
 

Karakteristike američkog obrazovnog sustava


U Americi školska godina počinje nešto ranije, već u kolovozu, a završava krajem svibnja. Školska je godina podijeljena u tri dijela, za razliku od hrvatskog sustava u kojem su dva polugodišta. Kurikulum najčešće uključuje dva obavezna predmeta – engleski i američku povijest ili sociologiju te četiri ili pet izbornih predmeta kao što su matematika, glazba, umjetnost, biologija, informatika, ples, drama, itd. Još jedna od ključnih razlika u odnosu na hrvatski obrazovni sustav je ta što se ispiti vrednuju ocjenama od A (najviša) do F (najniža).

Mnoge škole nude takozvani Advanced Placement Program (AP), odnosno program u trajanju od tri godine i naziva se pripremnim programom koji nudi naprednu razinu određenih predmeta. AP tečajevi su razvijeni i nadzirani od strane College Boarda, neprofitne organizacije koja također upravlja SAT ispitima koje je potrebno položiti za upis na američka sveučilišta. Mnoga sveučilišta i koledži u SAD-u nude posebne pogodnosti za one studente koji su uspješno završili AP ispite. To može pomoći učenicima da uštede novac i vrijeme na fakultetu. Iako je ovo tipično američki program, biraju ga oni koji žele pohađati američka sveučilišta, ali i europske visokoobrazovne institucije koje priznaju američku srednjoškolsku diplomu.

Srednja škola u SAD-u traje šest godina, odnosno od 7. do 12. razreda. Prve dvije godine učenici provode u Junior High School, a iduće četiri u Senior High School. 

 

Privatne srednje škole u Americi


Privatne srednje škole u Americi učenicima nude jedinstveno iskustvo, ali često i individualizirani pristup. Najčešće uz tradicionalne programe nude i umjetničke, sportske, religijske ili druge specijalizirane programe. Imaju bogate izvanškolske aktivnosti i vrlo dobro opremljene kampuse. Budući da se ne financiraju iz javnih izvora već školarinama, donacijama, fondacijama ili iz drugih privatnih izvora, školarine su često jako visoke, ali zato nerijetko nude opcije stipendiranja i financijske pomoći.

Na World Education Fairu u Splitu, Rijeci i Zagrebu, 5., 7. i 9. ožujka predstavit će se Montverde Academy, privatna srednja škola koja se smjestila u mjestu Montverde, na Floridi. Iskoristite priliku da uživo upoznate predstavnike ove škole i saznate sve informacije iz prve ruke. Sudjelovanje na sajmu je besplatno, potrebno se samo prijaviti.

 

Montverde Academy


Montverde Academy ima dugu povijest i poznata je po visokim akademskim standardima i izvrsnosti u sportu i umjetnosti. Osnovana još 1912., ova koedukativna, neovisna, međunarodna škola priprema učenike za prestižna sveučilišta. Internat obuhvaća učenike od 7. do 12. razreda koji predstavljaju čak 75+ nacionalnosti.  
Montverde Academy nudi sveobuhvatan akademski program koji uključuje tradicionalne predmete poput matematike, engleskog jezika, znanosti i društvenih znanosti, ali i AP programe. Montverde Academy je također poznata po svojim izvrsnim sportskim programima. Njihova košarkaška momčad je posebno poznata i često je rangirana kao jedna od najboljih srednjoškolskih košarkaških momčadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi od njihovih sportaša dobivaju stipendije za fakultet i postižu uspjehe na visokoj razini.

Montverde Academy također nudi raznolike umjetničke programe i izvanškolske aktivnosti poput glazbe, likovne umjetnosti, plesa i kazališta, pružajući učenicima priliku da razvijaju svoje talente i interese izvan učionice. Kampus je opremljen modernim sadržajima, uključujući sportske dvorane, umjetničke studije i stambene prostorije za učenike koji borave na kampusu.

Ukratko, Montverde Academy je prestižna privatna srednja škola koja nudi visokokvalitetno obrazovanje, bogat izbor izvanškolskih aktivnosti i izvrsne sportske programe.
Podijeli
Događanja
Napravi račun sad i ostvari pristup: 
- Brzoj registraciji za World Education Fair
- Posebnom sadržaju
- Promotivnim ponudama
 - I još puno toga!
Registriraj se
Ova stranica koristi „kolačiće“. Nastavkom korištenja pristajete na Politiku privatnosti i na Politiku kolačića. Više o „kolačićima“.          Postavke      Prihvati     
Postavke kolačića
Mi koristimo "kolačiće" kako bismo Vam omogućili najbolje iskustvo na našoj stranici. Ovdje možete uključiti i isključiti kolačiće koje stranica koristi.
ObaveznoOni prikupljaju podatke koji su potrebni za osnovne mogućnosti stranice, kao što je pristanak na pretplatu Politike kolačića.
StatistikaOni prikupljaju statistiku posjetitelja, naprimjer koristeći Google Analytics kako bi optimizirao razmjenu podataka, prepoznavanje posjetitelja i ostalo.
OglašavanjeKoristi se za reklamne kampanje na Google Network-u, Facebooku itd., kako bi pratio posjete od reklamnih kampanja.
Onemogući kolačića